SomaStyle | Heli Alatalo, Cafe Soma Oy.

TAUSTA

Olen äiti, tyvär, yrittäjä, valmentaja, projektipäällikkö, ikuinen unelmiinsa uskoja ja niitä jopa saavuttava, entinen supersuorittaja ja työholisti – nykyinen tasapainoa etsivä ja armollisuutta opetteleva idearikas nainen. Muutoksen mukana elävä itsensäkehittäjä. Olen introvertti sovittelija, innostaja ja vähän filosofin piireitäkin minusta löytyy. 

Olen 42-vuotias Enontekiöltä syntyisin oleva jo lapsena kittiläläistynyt nainen. Moni muistaa minut, jos siis jostain muistaa, Cafe Soma Kittilän ja Levin yrittäjänä. Ammatiltani olen restonomi (AMK), eli kävin aikanaan hotelli-ja ravintola-alan esimieskoulutuksen. Jälkeen olen käynyt työhönohjaajan koulutuksen esimiestyöni tueksi, sekä valmistun nyt joulukuussa LCAF Certified Coachiksi Life Coach Academy Finlandista. Uudelle urasuunnalle, eli valmentamiselle, oli suuri palo sekä hyvä hetki, koska myin ennen koronaa Kittilän Soma kahvilani ja Levin Soman suljin heti koronan alkuun. Oli selkeästi aika ja halu ei vain kääntää sivua vaan vaihtaa koko kirja uuteen.

TÖISSÄ

En tee töitäni koskaan rahan vuoksi vaan minulla täytyy olla aina joku suurempi palo asiaan. Minua ohjaa aidosti kutsumus niihin mitä teen. Teen asioita aina rakkaudesta lajiin, tunteella ja täysin siihen heittäytyen.  Työ ohjaa minua arvomaailmassani kovasti, mutta se on minulle ok, sillä teen aina vain sitä mitä rakastan. Työssäni tärkeät arvot mulle ovat luovuus, itsenäisyys ja se, että tekemiselläni on vaikuttavuutta. Silloin koen sen merkitykselliseksi ja motivoidun sisäisesti vieläkin enemmän.

Itselleni tärkeä juttu on elää sellaista elämää, jonka koen sillä hetkellä mielekkääksi. Tehdä työtä, joka auttaa minua toteuttamaan omaa elämäntehtävääni, eli auttamaan muita löytämään samalla tavalla kuin itsekkin oman tieni ja potenttiaalini.  Tiedostan olevani ihmisenä positiivinen, innostava ja heittäydyn aina täysillä. Saan ihmiset liikkeelle ja uskomaan itseensä. Työssäni teen valmennuksia laidasta laitaan, mutta erityisen speciaaleiksi minulle nousevat siellä työyhteisö- ja  ryhmävalmennukset, business coaching  sekä erilaiset toiminnalliset työpajat. Koen intohimoikseni ne aihealueet minkä parissa olen itsekkin taistellut viimeiset 5-10 vuotta enemmän tai vähemmän. Olen kantapään kautta oppija ja uskon, että kokemuksieni myötä olen myös uskottava työssäni. En ole vain valmentaja, vaan kovin monessa aiheessa myös vertaistukesi, kokemusasiantuntijasi,  jopa konsulttisi. Osaan kuitenkin erottaa nämä roolit valmentajan roolista, joten tiedät kyllä milloin olen missäkin roolissa. 

Työskennellessäni olen äärimmäisen keskittynyt, läsnä, tehokas, tavoitehakuinen sekä minussa on paljon eteenpäin vievää luovaa energiaa. En tuhlaa omaani enkä sinun aikaasi vaan me saavutamme tuloksia yhdessä. Osaan kuunnella ja kysyä, ohjata ja kannustaa sinua. Etsin aina ratkaisuja ja työstän omia asenteitani sekä mindsettiäni jatkuvasti. Katseeni on aina eteenpäin, taustapeilin näkymän silti ymmärtäen. Sillä siellä se vahvuus silti on, menneisyyden kokemuksissa. 

Töissäni minua ohjaa itsenäinen työskentely, luova ajatteleminen sekä monet rajattomat mahdollisuudet. Turvallisuushakuisuus ei kuulu sanavarastooni, mutta ymmärrän heitäkin keille se on tärkeää ja kunnioitan kaikkien tyyliä j atapaa toimia.  

Olen positiivinen ja innostava ja saan energian tarttumaan muihinkin. Tiedän kuinka coachaan missäkin yhteydessä, ettei mikään tunnu liian raskaalta tai ylitsepääsemättömältä, vaan coachaus nähdään mahdollisuudelta parempaan ja selkeämpään elämään. 

Rakastan kun saan oivalluttaa ihmisiä ja yhteisöjä, tehdä erilaisia valmennuksia erilaisissa yhteisöissä sekä käyttää omaa tietotaitoani täysin ja kokonaisvaltaisesti hyväksi työssäni. Koen olevani äärimmäisen onnekas saadessani tehdä valmennustyötä ja tuoda sen etuja esille muillekkin.  

SIVIILISSÄ

Siviilissä olen aikamoinen yksinäinen susi. Olen todellinen introvertti, joka ei sosiaalisen työn päälle kaipaa sen enempää elämää. Minulla on 15 vuotias poika, jonka kanssa asumme kahdestaan ja elämä on nykyään mukavan tasapainossa. Valmentajan opinnot kahvilauran jälkeen toivat itselleni tarkoituksen ja tietynlaisen rauhan ja selkeyden elämääni, jota kaipasin kahvilavuosina. 

Siviilissä minulle sopii parhaiten ystävyyssuhteet ja tilanteet, jotka eivät velvoita tai vaadi, ja joihin saan tulla ja mennä kuten aikatauluiltani ehdin ja jaksan. Elämäni päänsisälläni on niin vilkasta ja työni jatkuvasti kehittyvää, että kaipaan vastapainoksi todella paljon rauhaa ja omaa aikaa. Nautin kävelylenkeistä, hiihtämisestä ja  (blogi)kirjoittamisesta. Harrastukseni maalaaminen ja kädentaidot, kuten keramiikka näkyvät myös täällä verkkokaupan puolella. Rakastan myös kuunnella musiikkia ja tanssia kotona. Toisaalta laiskottelen paljon ja sohva ja telkkarisarjat on minulle sopivan kepeää ajanvietettä vastapainona kaikelle kehittämiselle ja kasvulle.

Jos kysyisin mitä ystäväni minusta ajattelevat niin he saattaisivat sanoa, että olen hassu, hauska ja syvällinen, liiankin analyyttinen välillä. Ikinä ei kuulema tiedä mitä olen taas keksinyt ja aina yllätän. Olen positiivinen, mutta silti tosi herkkä sisältä. Näen asioissa aina tarkoituksen eli oppiläksyn ja otan kaikesta opikseni. Asiat tapahtuu lopulta aina meitä varten ja kaikella on mielestäni joku tarkoitus. Siinä hetkessä sitä ei aina vain näe, mutta kun aikaa menee niin kyllä se aina avautuu miksi hommat meni kuten meni. 

SomaStyle | Heli Alatalo, Cafe Soma Oy.

MIKÄ OHJAA?

Minun voima ja vahvuus tekemiseeni tulee siitä, että teen asiat aina sydämestä käsin. Laitan itseni aina likoon täysillä, etenkin työssäni. Olen tehnyt niin paljon virheitä itse elämässäni ja yrittäjyyspolullanikin, että koen hengenasiakseni tuoda omilla kokemuksilla ja kyvyilläni mahdollisuuden muille, ettei kaikkien tarvitsisi samoja kivikoita kulkea. Tästä syystä minun rakkaimpiin teemoihin sisältyy työyhteisövalmennukset ja esimiesvalmennukset. En aikanaan antanut tässä hyvää esimerkkiä itse, koska minulla ei ollut resursseissa tämänpäivän työkalupakkia, enkä osannut pyytää apua. Olin sairastunut no-life yrittäjyyteen oravanpyörässä rimpuillen enkä kokenut työtäni enää loppuvuosina mielekkääksi ja voin siinä jopa pahoin mikä säteili kaikkeen ympärilläni. Pahoinvoiva omistaja ei ole kovin hyvä vetämään hyvinvoivaa yritystä.  Siksi koen, että tulen panostamaan paljon työyhteisö-, sekä esimiesvalmennuksiin tulevassa. Pääpaino valmennuksissani on silti aina yksilön, yrittäjän, yhteisön hyvinvoinnissa ja oman potenttiaalin löytämisessä kohti parempaa ja toimivampaa tulevaa. Luovuus kulkee aina mukanani niin elämässäni kuin valmennuksissa. Tästä syystä löydät jatkossakin Soman luovan verkkokaupan sivuiltani. Lisäksi sivuilla seikkailee majoitukohteeni Levin keskustassa sekä blogialusta, jossa jaa pohdintojani eri aiheista. 

Harrastan työtäni suoraan sanottuna. Minun on vaikea erottaa työ-ja vapaa-aika, kun kaikki mitä teen liittyy monesti molempiin, mutta en koe sitä ongelmaksi. Osaan pitää lepohetkeni ja nautin työstäni. Tykkään olla minä ja rakastan iän ja kokemuksen tuomaa viisautta. 

Heli on sellainen, että sitä ei kaadeta, eikä sen elämänvaloa voi himmentää. Minua on sanottu pienestä pitäen valon lapseksi ja vaikka olen jo 42 vuotias, koen sitä olevani vahvasti edelleen ja olen ylpeä siitä. Se väsyy välillä – ehkä eniten itseensä – mutta aina se nousee, pyhkii pölyt mekosta ja jatkaa hommia. Ottaa vanhasta opin ja luo siitä uutta upeaa. Sellainen on Heli. Elää hetkessä ja on tosi tyytyväinen melko simppeliinki elämään kun saa sitä vihdoin viettää. Kotonani minulla on taulu, jossa tyttö päästää irti asioista, jotka eivät sitä enää palvele. Sitäkin tämä elämä vahvasti on toisinaan, irtipäästämistä. Sillä uus ei voi syntyä jos sille ei ole tilaa tulla. Elämä muuttuu, meidänkin on  muututtava myös mukana. Mikään ei ole niin kivuliasta kuin jäädä sinne, minne ei enää kuulu kun on aika mennä eteenpäin. 

Kiitos kun olet täällä ja toivottavasti tavataan jossain yhteydessä!

 

Heli <3