Maalaten hyvinvointia

Luovuus on ihmisen kykyä tuottaa uutta ja kuuluu hyvin vahvasti osaksi jokaisen meidän hyvinvointia.   Kautta aikojen luovuuden tekijöihin on liitetty aina ennen kaikkea omaperäisyys, esteettinen harmonia, uutuus, epätavallisuus ja jopa nerokkuus. Luovuuden tuotoksia puolestaan voivat olla esimerkiksi erilaiset ongelmien ratkaisut, keksinnöt,  teokset kuten sävelmät, runot tai maalaukset, uudet ajattelutavat , uudet tavat hoitaa ongelmia tai luovat keinot itsensä johtamiseksi esimerkiksi kun vanha tyyli ei enää toimi. Luova tuotos voi olla ihan vaan selviytyä arjen haasteista, jos ne oikein takkuaa. On todellista luovuutta ihan vaan luovia läpi.

Nykyaikana, aikana jona niin kovasti ihannoidaan tehokkuutta ja suorituskeskeisyytta, meän luovuus katoaa. Luovuus, joka kuitenkin olisi meissä kaikissa ja jota me tarvimme ihan kaikkeen niin työ- kuin yksityiselämässä, jotta me pysymme ajan ja toimintamme mukana ja kehitymme. Silloin kun ihminen on jumissa, väsyy, uupuu – luovuus on se mikä katoaa ensimmäisenä ja mistä puuteesta tunnistamme mm. elämänilon heikentymisen. Sitä pitäisi herätellä ja ylläpitää, sillä luova ihminen selviytyy tilanteistaan ja näkee valoa. Luova ihminen keksii ratkaisuja ongelmiinsa ja jaksaa kun näkee  valoa. Kun sulla ahdistaa ja uuvututtaa, mietithän mikä ruokkisi sinun luovuutta? Mistä luovasta innostuit ennen?  Sitä voi nimittäin lempeästi myös herätellä monella tapaa.

SomaStyle | Heli Alatalo, Cafe Soma Oy.

Helin tausta luovuuden kanssa

Minä innostuin valtavasti valmentajaopinnoissa monestakin työkalusta, mutta luovat työkalut ovat ne mistä sytyn eritoten etenkin. Olen pienestä asti ollut todella luova, tehnyt kaikkea käsin lautapeleistä puukäsitöihin ja kaikkea siltä väliltä. Mulle elinehto on luoda uutta ja luovia eteenpäin jumituksista. Eikä se juttu ole edes se tuote/juttu, mitä siinä prosessissa syntyy, vaan olen aina nauttinut itse siitä prosessista. Se on ollut minun henkireikäni ja opin joka kerta aina jotain itsestäni.

Valmennuksissa rakastan sitä kun valmennettava sanoo, ettei osaa mitään ”luovaa”, mutta antauduttuaan prosessiin oivaltaakin itsestään jotain ihan ainutlaatuista. Ymmärtää, ettei tarkoitus ole olla esim mikään Picasso, vaan luoda jotain omaa, heittäytyä irrottelemaan! Se oivallus on aina erävoitto mulle valmentajana. Ja valmennettava tekee kaiken ihan itse, omin käsin ja saa sieltä vastauksen kun vaan ensin uskaltaa poistua mukavuusalueeltaan sinne missä kasvu ja flow odottaa. Tämä on se, mistä sytyn nykyään ja siksi rakastankin työtäni. Se on niin voimaannuttavaa kaikille. Kävin aikanaan itse myös taideterapiassa ja myös sen kokemuksia saan nyt yhdistää koulutukseeni ja työhöni. Koen, että luovuus on loistava työkalu itsetuntemukseen ja ryhmässä jakamisen kautta myös empatian lisäämiseen. Paremmalla itsetuntemuksella puolestaan saattaa olla jopa terapeuttinen vaikutus, joten mikä mieletön juttu minusta. En näe yhtään syytä miksi ei kannattaisi ainakaan kokeilla.

Hyvinvointia maalaamalla työpaja

Luovuutta tarvitaan kaikkeen, elämässä selviytymiseen ja siitä nauttimiseen, mutta myös oleellisesti jaksamiseen. Luovuuden keinon voit päästä itsensä äärelle kuin varkain, kun sille otetaan tila ja paikka ja ohjattu ohjelma. Luovuus on hauskaa, eikä sitä pidä missään nimessä ottaa vakasti. Ei siinä ole sääntöjä! Jokainen meistä tarvii välillä päästää irti kontrollista ja antaa siveltimen lentää, tai vaikka sormien ilman siveltimiä. Vailla mitään ajatusta mitä maalaa tai kokeeko osaavansa. Niillä asioilla ei ole mitään väliä kun kyse on luovuuden herättelystä ja itsensä äärelle asettumisessa. Väliä on vain sillä, että heittäytyy mukaan avoimin mielin.

Tämän takia olen pitänyt näitä hyvinvointia maalaamalla- päiviä ( ovat siis illalla tai aamulla – kestää noin 2 h) nyt useampia jo tänävuonna ryhmille ja saanut niistä tosi ihanaa palautetta, mikä innostaa tuomaan iltojen ilosanomaa muillekkin esiin! Iltoihin tullaan ihan omana itsenään ja minä tuon tarvittaessa kaiken muun tarvittavan. Tuon välineet,briiffaan tekniikkavaihtoehtodot, kerron illan alustuksen, vedän rentoutuksen ja ohjaan illan kuluessa. Tuon jopa pientä purtavaa niin sovittaessa. Jokainen kerta on ollut aivan yksilöllinen sekä huikea ja olemme saaneet hienoja keskusteluja aikaan kokemuksistamme. Illan pihvi on teosten läpikäynti, jossa jokainen voi jakaa juuri sen minkä haluaa prosessistaan ( tai voi olla toki jakamattakin, sekin on ok) ja tuotoksestaan ja sitten muut saa kommentoida ja kannustaa kaveria. Illan ajatus on nimenomaan tulla kuulluksi ja nähdyksi siinä hetkessä, mutta myös kuunnella ja kannustaa toista. Yhtäkään iltaa ei ole tainut mennä niin, ettekö olla porukalla itketty ja naurettu. On ollut aina avoin ja kaunis tunnelma. Luovuus ja heittäytyminen prosessiin on tehnyt taikansa. Joka ikinen kerta. 

SomaStyle | Heli Alatalo, Cafe Soma Oy.

Kysy tarjouspyyntö pikkujouluihin tai tyhy-päivään

Viimeksi kirjoittelin blogitekstiä työuupumisesta, missä kerroin kuinka luovuudella ja unelmoinnilla voi ehkäistä uupumista ja kun niitä herättelee itsessään, on hyvä sauma päästä väsymystilasta ohi pienemmillä vaurioilla(Pääset lukemaan edellisen blogiteksti tästä). Tämän vuoksi kannustan kaikkia työyhteisöjä ottamaan luovuuden ja unelmoinnin aktiiviseksi osaksi työarkea. Ja kenties kokeilemaan tällaista hieman erilaista työpajaa omaan yhteisöön.

Mikäli siis kaipaat jotain hieman erilaista ryhmäyttävää aktiviteettia, jossa ryhmäläisten itsetuntemus ja empatia toisia kohtaan lisääntyy,  pikkujouluihin tai työhyvinvointipäivään niin ohjaamani Hyvinvointia maalaamalla 2 tuntinen työpaja voisi olla just se, mikä olisi teille SE juttu. Siitä saa vielä mukaan upean teoksen kotiin muistoksi. Merkittävimmät matkat tehdään aina itseensä ja niiltä matkoilta ei voi ostaa matkamuistoja, vaan ne tehdään itse.  Tämä on ilta mikä todella jää muistoihin.

SomaStyle | Heli Alatalo, Cafe Soma Oy.

Paint & wine

Pikkujouluteemaan voimme soveltaa saman setin myös viinin tai muun lempijuomasi kera. Toimii todellakin myös näin! On kokeiltu <3

Muita valmennuksellisia vaihtoehtoja pikkujouluihin;

  • aarrekarttapäivä
  • idiootit ympärilläni – työpaja ( päivän 2 h käydään läpi eri persoonallisuus- ja temperamenttityyppejä hauskan ja innostavan teorian alustamana. Opitaan tuntemaan itseä ja toisia paremmin ja ryhmäydytään entisestään. Hauska ja oivaltava parituntinen! )

Palautteita työpajasta

Kiinnostuitko?

Mikäli kiinnnostuit niin ota yhteyttä, kysy lisää ja pyydä tarjous! Tehdään yhdessä kiva ilta teille. Mulla on mahdollisuus ottaa ihan  muutama ryhmävalmennuskerta kalenteriini vielä ennen joulua, joulun jälkeen sitten  enemmänkin, joten olethan nopea mikäli kiinnostuit!

Heli Alatalo

Soma Style Valmennus

045-1521879

heli@somastyle.fi